Kaurakartonkipakkaus

Kaurakartonkipakkaus
Kuva: Antti Haapio

Elintarviketuotannossa ja -teollisuudessa syntyy runsaasti erilaisia sivutuotteita, jotka käytetään joko energiaksi tai ne kompostoidaan. Ne sisältävät kuitenkin runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä sekä kuituja, jotka voitaisiin hyödyntää esim. pakkauspaperin ja kartongin valmistuksessa. HerääPahvi!-hankkeessa näistä materiaaleista luodaan puukuitujen kanssa uudenlaisia pakkaustuotteita, joissa voi olla esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyyttä parantavaa toiminnallisuuttakin. Hankkeessa tuote- ja palvelukehityksen kaikkiin vaiheisiin otetaan mukaan muotoilu, viestintä, media, brändäys ja tarinankerronta, joilla parannetaan tuotteiden kaupallistamisen mahdollisuuksia.

 

HerääPahvi!-hanke on Tampereen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Design Forum 
Finlandin yhteishanke, joka yhdistää luovien alojen osaamista bio- ja kiertotalouteen ja niiden uusimpiin innovaatioihin. Hankkeelle on saatu alustava rahoituspäätös (ESR). Hanke on suunniteltu käynnistyväksi 1.8.2018 ja päättyväksi 30.10.2020.

HerääPahvi!-hankkeessa on tavoitteena esitellä erilaisten elintarviketeollisuuden sivuvirtojen, esim. kauran ja ohran kuoren sekä mäskin käyttöä toiminnallisten pakkausmateriaalien valmistuksessa. Tulevaisuudessa voitaisiin myydä esimerkiksi kauraleipää pakkauksessa, jonka valmistuksessa on käytetty kaurankuorta, tai hyödyntää porkkanan tai perunan kuoria vihannesten ja hedelmien pakkauksissa ja tuoda niihin säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia. Aivan uudenlaisten tuotteiden lanseeraamisessa ja brändien rakentamisessa on oleellista hyödyntää luovien alojen osaamista.