Muotoilijoiden ja kemistin sukellus paperin tekemisen saloihin

Paperin tekemiseen tutustumista Päivi Viitaharjun ja Ulla Häggblomin johdolla

Hankkeemme projektiryhmä on hyvin monialainen; löytyy muotoilijoita, elintarvikekemistiä, media-alan ammattilaisia ja insinöörejä. Tämä tarkoittaa, että välttämättä ihan jokainen termi, jota käytämme puhuessamme hankkeen asioista projektipalavereissamme ei aukea kaikille. Vai kuinkahan monelle lukijalle ovat tuttuja termit: kalanterointi, arkkimuotti, sulppu?

Tämä perusteluna sille, että päätimme viedä projektitiimiläisemme TAMKin biotuotetekniikan koulutuksen sydämeen eli labroihin, joissa jokainen pääsi itse tekemään massasulpusta arkkimuotilla paperia ja kalanteroimaankin sitä. Oli mukava huomata, kuinka paljon iloa ensimmäinen itse tehty arkki sillä arkkimuotilla sai aikaan. Harmi vain, että arkit piti jättää kuivumaan ja niitä ei saman tien saanut mukaan – no posti kulkee.

Arkkimuotilla tehtiin paperia massasta, jossa havupuusellun joukkoon oli lisätty Hartwallilta saatua mäskiä (15 %:n pitoisuudella). Mäski on liian karkeaa sinänsä käytettäväksi paperin valmistuksessa, mutta sitä olivat osaavat opiskelijamme jauhaneet yhdessä sellun kanssa jo etukäteen valmiiksi.

Myös kalanteroinnin ihmeellinen maailma aukesi eli paperi saatiin selvästi sileämmäksi viemällä se kahden telan, joista toinen on lämmitetty, muodostaman nipin läpi. Kalanteroitavana meillä oli paperia, joka oli valmistettu havupuusellusta ja jauhetusta kaurankuoresta (15 %:n pitoisuudella) pilot-koneella.

Koearkki valmistuu

Paperin testaukseen laboratoriostamme löytyy laitteita lähemmäksi parikymmentä, joten ihan kaikkia emme ehtineet iltapäivän aikana käymään yhdessä läpi, mutta testailimme puhkaisulujuutta ja sileyttä kalanteroimistamme papereista. Ja kyllähän sileysarvoissa näkyi selvästi kalanteroinnin vaikutus. Puhkaisulujuutta mitattiin tästä kaurankuoripaperista ja vertailuna suunnilleen samanpainoisesta kaupallisesta pussipaperista. Kovin paljon lujuus ei ollut laskenut, mutta hieman kuitenkin vielä pitää kuoren käsittelyä muuttaa, jotta esim. leipä ei putoaisi tästä materiaalista tehdystä pussista läpi.

Aamun kokouksessa 31.1.2019

Aamun projektikokouksessammekin oli leppoisa tunnelma, mutta kyllä lounaan jälkeen itse tekemistä labrassa voisi kuvata sanalla ”hauskaa”. Ja seuraavassa palaverissa materiaalikokeiden läpikäynnin aikana muotoilijamme ja kemistimmekin voivat asiantuntevasti pohtia kalanteroinnin optimointia…

Koearkin kaulintaa

Teksti: Päivi Viitaharju

Kuvat: Saija Malila ja Antti Haapio