Kauran ja ohran kuorta paperiin

Kauran ja ohran kuorta ennen jauhatusta. Kuva: Risto Korpinen 2018

Hankkeessamme on ehditty ensimmäisen puolen vuoden aikana tekemään paljon. Olemme mm. tehneet kokeita, jossa kauran ja ohran kuorta on jauhettu eri tavoin ja sitten käytetty sitä yhtenä paperin raaka-aineena. Kauran kuori saatiin Fazerilta Myllyltä Lahdesta ja ohran kuori Altian Koskenkorvan tehtaalta. Kuori on hyvin karkeaa ja isokokoista, joten sitä jauhettiin pienemmäksi (VTT:llä).

Normaalistihan paperiin käytetään puusta valmistettua massaa, joko niin, että puun kuidut on erotettu mekaanisesti tai kemiallisesti toisistaan. Kemiallisesti erottamalla tehtyä massaa kutsutaan selluksi. Sellua tehdään sekä havu- että lehtipuista. Havupuista tehdyllä sellulla on pitkät kuidut ja siitä saadaan tehtyä lujaa paperi ja kartonkia. Tässä tapauksessa näitä jauhettuja viljan kuoria lisättiin 10 % ja 20 % osuuksilla havusellun joukkoon ja siitä tehtiin paperia laboratoriossa. Paperista tuli näyttävän näköistä!

Näyttävää kaurankuoripaperia. Kuva: Risto Korpinen 2018

Paperin pitää kestää käytössä, esim. leipäpussista leipä ei saa pudota läpi tai sokeripalakotelo ei saa painua kasaan pinottaessa pakkauksia päällekkäin. Tämän vuoksi papereista mitataan lujuusominaisuuksia. Lisättäessä näitä jauhettuja kuorijakeita paperin lujuusominaisuudet heikkenivät hieman. Samoin paperin pinnasta tuli hieman karheampaa verrattuna pelkästä sellusta tehtyyn paperiin. Sileyttä papereissa tarvitaan, jotta painoväri saadaan siirtymään materiaaliin tasaisesti.

Lujuusominaisuuksien mittausta.
Kuva: Pekka Saranpää 2018

Lujuuden ja sileyden säilyttämiseksi olemme tehneet joitakin lisäkokeita ja saaneet parempia tuloksia. Mutta kokeet siis jatkuvat. Nyt odotamme tuloksia työpajasta 2 (asiakastarpeen kartoitus), jotta tiedämme, mihin tuotteisiin materiaaliamme edelleen kehitämme.

Teksti: Päivi Viitaharju ja Risto Korpinen